2011. november 20., vasárnap

Gyógynövényteák, gyógyitalok, gyümölcs-és zöldséglevek

A gyógynövényteáknak, italoknak fontos szerepük van.  Napi 2 liter fogyasztása javallott gyógynövénytea, gyógyitalok, gyümölcs-és zöldséglevek formájában.


A Herbária, natúrélelmiszerboltokban, Gyógyszertárakban nagy választékot talál gyógynövényekből. Minden mellékhatás nélkül fogyaszthatja, hatásuk viszont felbecsülhetetlen. A kertjében termett friss növényekből is elkészítheti saját gyógyteáját.


Pl. Öt-hat zsályalevelet forrázzon le, és hagyja állni öt percig. Kevés citromlével ízesítse. Hasonló tea készíthető petrezselyemzöldből, mentalevélből, rozmaringból. Olvassa el a heti étrend ajánlásomat, leírtam az ajánlott gyógynövényteákat.


Forralt almalé


Melegítse fel gyenge tűznél a következőket egy lábasban:


negyed liter friss almalé, 1 teáskanál méz, 2-3 szegfűszeg, kevés őrölt fahéj, kevés citromhéj.
Leszűrve, melegen fogyasztható, nyáron, meleg időben lehűtve!


Narancsital


Turmixolja el az alábbiakat:


negyed liter friss narancslé, 1 ananászszelet, 2 friss mentalevél, vagy 1 dl menta tea.


Ugyanez elkészíthető almalével is, és saját ötletekkel továbbfejleszthető!




Friss gyümölcs- és zöldséglevek


Minden gyümölcslé frissen préselve a legjobb. A zöldséglevek előállításához gyümölcscentrifuga kell. A jól lekefélt /ha nem biztosan vegyszermentes, akkor meghámozott/ zöldséget feldarabolja, beteszi a gépbe, és a gép elvégzi a dolgát. A présgép nélkülözhetetlen ahhoz is, hogy a naponta szükséges 4-6 pohárnyi répalé elkészüljön. Ezt egy teáskanálnyi hidegen sajtolt olajjal egyenletesen el kell keverni, hogy a benne lévő /zsírban oldódó/ A vitamin és karotin kifejthesse áldásos hatását. Elkészülte után azonnal fogyasztható.


Az általában használt napraforgó olaj helyett a "nyers sajtolt napraforgó olaj" címkéjű szója, kukorica, tökmag és búzacsíra olajokat használjunk.


Rákbetegek, és súlyos betegségben szenvedőknek nem mindegy, hogy mit isznak! Figyeljünk oda!


Kis mennyiségű alkohol - de nem lehet több napi 1 dl nagyon jó minőségű bornál , vagy 1 kupica rövid italnál - elősegítheti prosztaglandin EI termelését. A szervezetnek erre szüksége van az immunrendszer működéséhez, ez a mennyiség jót tesz. Ennél több viszont méreg, káros!


Hagyja el a tea, kávé, kakaó fogyasztását, ezek megnehezítik felépülését. Igyon helyettük gyógyteákat, gyümölcsleveket. Egy kávéskanál mézzel, vagy egy kis kanál kecsketejjel ízesítve fogyaszthatja ezeket, emésztését is segítik, és más gyógyhatásuk is van.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése